Beweging

Zoals we al eerder konden lezen is bewegen erg belangrijk. Als er druk wordt uitgeoefend op het bot worden de verbindingsdraadjes tussen de osteoblasten en osteocyten bewogen. Door die beweging krijgen de cellen een signaal om nieuw bot aan te maken. De grootte en de snelheid van deze druk bepalen de mate waarin het bot wordt aangemaakt. Bewegen heeft natuurlijk ook veel andere voordelen. De spierkracht neemt toe en de doorbloeding verbetert. Een goede doorbloeding is weer nodig om voedingsstoffen naar de botten te voeren. Ook dat draagt bij tot de ontwikkeling van stevige botten.
Bovendien vergroot men het uithoudingsvermogen, de lenigheid, de coördinatie en de concentratie.
Sporten en bewegingen waarbij het eigen gewicht moet worden gedragen is het meest effectief voor de botaanmaak. Lopen, springen, dansen, joggen, voetballen zijn allemaal prima sporten. Over het algemeen blijken kortdurende oefeningen met een hoge frequentie meer zoden aan de dijk te zetten dan die met een langere duur en een lagere frequentie.

Dus vier keer drie minuten per dag intensief touwtje springen is beter dan een half uur wandelen. Oefeningen zoals springen kan bij mensen met gewrichtsproblemen, zoals artrose, problemen geven. Het is dan ook belangrijk de artrose te behandelen. Klik hier voor meer informatie over artrose.